ASPB Erkend schoorsteenveegbedrijf
1
2
3
  • Eerste slide
  • Tweede slide
  • Tweede slide
Home Schoorsteen Brandhout

Brandhout

Er zijn verschillende soorten brandhout die bij het stoken van een houtkachel of openhaard gebruikt kunnen worden, ieder met zijn eigen unieke eigenschappen. Wanneer je kennis hebt van deze eigenschappen kun je bewuster vuur stoken en mee plezier beleven aan je vuur. Hoe droger je brandhout is is, hoe langer je kunt stoken met voorraad brandhout. Welk hout je ook kiest, het moet goed droog zijn. Vochtig hout geeft veel minder warmte: een groot deel van de energie wordt uitsluitend gebruikt voor verdamping van het water. Groen, vers gekapt hout kan tot 50 % vochtigheid bevatten. 20 % vochtigheid is een maximum -12 tot 15 % is beter. De thermische waarde van hout bij 15 % vochtigheid bedraagt ongeveer 4,1 kWh/kg.

Spinthout, zo noemt men het jonge hout onmiddellijk onder de schors, kan zelfs tot 75% water bevatten. Het goed drogen van je hout is dus erg belangrijk. De verschillen tussen brandhout van diverse boomsoorten zijn gering, mits het hout goed droog is. De thermische waarde van 100 % droog hout varieert van 5,1 kWh/kg voor eik tot 5,3 kWh/kg voor den en berk. Vochtig hout geeft veel rook af en maar weinig vlammen. Daarnaast geeft het veel meer roetvorming die zich kan afzetten in je schoorsteen. Opslag van brandhout

Gekapt levend hout moet minimaal 2 jaar drogen. Met wat ervaring kunt je het droogstadium beoordelen door de houtblokken op de hand te wegen: hoe droger ze zijn, hoe lichter ze zijn en hoe helderder het geluid als u ze tegen elkaar stoot. De omstandigheden voor een goede droging zijn niet altijd ideaal. Haal de meeste warmte uit je hout door met de volgende punten rekening te houden:

• Kloof je hout goed in handzame stukken, zo droogt het beter en kun je het direct gebruiken of verwerken met een handbijl.
• Best is indien het hout in een goed verluchte garage of schuur kan drogen.
• Het hout moet in ieder geval tegen regen beschut zijn, dus bovenaan bedekt of overdekt en liefst zonder overhangende bomen of daken die regenwater op het hout kunnen druppelen.
• Stapel hout niet op een natte ondergrond, anders wordt het vocht eruit opgezogen door je hout.
• Plaats oude pallets onder je hout, zo kan het hout ook onderlangs belucht worden.
• Laat het het hout goed door de wind beluchten. Kies de meest winderige plek en laat hier en daar openingen in de houtstapel door eens een blok in een andere richting te leggen

Onbruikbaar hout

Onbruikbaar hout is hout dat een chemische behandeling heeft ondergaan. Het hout veroorzaakt giftige gassen en brandt slecht. Je moet hierbij denken aan hout van telefoonpalen, bielsen, spaanplaat of geschilderd hout.

Let op! Niet alleen behandeld hout kan giftige dampen verspreiden er zijn ook houtsoorten die zelf giftige stoffen bevatten. Bijvoorbeeld bij het verbranden van hout van de in onze omgeving veel voorkomende lariks komen giftige dampen vrij! Dit hout is dus niet geschikt.

Houtsoorten en hun eigenschappen

Berk

Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Gebruik het om het vuur aan te maken of het opnieuw aan te maken.

Beuk

Aanbevolen brandhout: het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt in voldoende mate voor. Sla het snel droog op na het zagen en kloven. Het rot snel en verliest dan haar warmtegevend vermogen.

Eik

Uitstekend brandhout, maar het moet - in tegenstelling tot andere houtsoorten - twee jaar op een onafgedekte plaats worden bewaard, zodat de regen de tannine kan verwijderen; vervolgens moet het nog een of twee jaar op een beschutte plaats worden bewaard voordat het in de haard mag.

Els

Goed brandhout, geeft veel hitte.

Es

Prima, doch zeldzaam brandhout. Ruikt aangenaam en brandt regelmatig. Es brandt ook als het wat vochtiger is nog goed.

Esdoorn

Brandt goed, alleen een beetje snel. De geur die er van af komt is wel erg scherp, dus niet altijd een aanrader.

Haagbeuk, fruitbomenhout

Dit is uitstekend brandhout, maar zeldzaam.

Iep

Brandt alleen als het goed droog is, daarom lastig aan te krijgen.

Meidoorn

Makkelijk aan te krijgen, dus goed om een vuur mee te beginnen.

Vlier

Brandt snel maar wel goed.

Naaldbomen (Den, Spar, Lariks en Ceder)

Geven veel warmte, maar verbranden snel en knetteren vonken; de harsen die ze bevatten, vervuilen de schoorsteen.

Zachte loofbomen (Linde, Wilg, Kastanje, Populier)

Linde, wilg, kastanjeboom en populier branden slecht en geven weinig warmte. Bij verbranding geeft het een onaangename geuren. Geen aanrader voor je vuur dus.
Schoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werk

Schoorsteenveger aan het werk

Schoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werk

Contact gegevens

Schoorsteenveegbedrijf Braat

Postbus 659
7400 AR Deventer 
Tel: 0570 638010
Fax: 0570 638012
email: info@vegerij.nl
(C)2009 MODDIT