ASPB Erkend schoorsteenveegbedrijf
1
2
3
  • Eerste slide
  • Tweede slide
  • Tweede slide
Home Schoorsteen Wist u dat..

Wist u dat..

Wanneer u in het voorjaar of de zomer een brandlucht ruikt in uw woonkamer, het buiten warmer is dan binnen?  Hierdoor heeft de schoorsteen een omgekeerde werking . Dat wil zeggen, de schoorsteen trekt niet, maar blaast. Dit kan overigens ook voorkomen bij mistig en windstil weer.

U dit kunt oplossen door het kanaal af te dichten zodat er geen trek meer in de schoorsteen is, bijvoorbeeld door schuimrubber of een kussen te plaatsen of de klep dicht te doen?

Indien u hout stookt dit minimaal 1 ½ à 2 jaar gedroogd dient te zijn? Stookt u nat hout dan ontstaat er creosoot (roet wat niet weggeveegd kan worden) in het kanaal, wat een schoorsteenbrand zou kunnen veroorzaken.

u beter een te kleine dan een te grote KW houtkachel kan hebben in uw woning? Indien u een te grote KW houtkachel stookt, gaat u al snel de luchttoevoer afsluiten (temperen) omdat het te warm wordt in huis; dit heeft een onvolledige verbranding tot gevolg. Hierdoor ontstaat de eerder genoemde brandbare creosoot in uw schoorsteen. Met een kleinere KW houtkachel brandt u "feller", dit geeft  volledige verbranding en zo voorkomt u creosoot in de schoorsteen.

Het schoorsteenvegen is ontstaan in Italië? Veel jongetjes moesten dan zelf de schoorsteen in om dit met een bezem o.i.d schoon te maken. U zult begrijpen dat velen hierbij het leven lieten, ze ademden het roet continue in of kwamen vast te zitten en konden niet gered worden.

Toen een aantal van deze arme schoorsteenvegersjongens naar Nederland kwamen lopen? Zij hoopten hier betere tijden te krijgen en er zijn in Amsterdam nu nog steeds schoorsteenvegersbedrijven van nakomelingen van deze jongens.
Schoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werk

Schoorsteenveger aan het werk

Schoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werkSchoorsteenveger aan het werk

Contact gegevens

Schoorsteenveegbedrijf Braat

Postbus 659
7400 AR Deventer 
Tel: 0570 638010
Fax: 0570 638012
email: info@vegerij.nl
(C)2009 MODDIT